28 July 2020

Zomertijd - vrijheid


Vrijheid vinden in beperkingen, geen vrijheid zonder grenzen, wat is jouw vrijheid?

Welke dag het is vandaag

Nederland. Prachtig landje aan de Noord zee. De mensen varen blij hun beste koers. Het is weer zomer. Zomerweer. Warme, zonnige dagen. Verlangen naar vakantie. Genieten van een tijdje niks te hoeven. Niks te moeten. 

Wakker worden en je afvragen welke dag het is vandaag en dan de sensatie van je te realiseren, dat het er eigenlijk helemaal niet toe doet.

Vrij voelen 

Dat gevoel van vrij voelen vinden we heerlijk, maar hoe vrij zijn wij eigenlijk? Wat betekent vrij zijn? Is het lekker doen waar je zin in hebt? Of is het niet te hoeven doen wat je anders elke dag moet doen? Beide dingen willen we natuurlijk allemaal, ook ik. Maar ik denk dat werkelijk vrij zijn over iets anders gaat.

Ik ontwikkel mijn vrijheid door mijn morele grenzen te ontdekken. Elke grens die ik vind betekent één of meer keuzes maken. Eerlijke en oprechte keuzes met mijn geweten als de scheidsrechter. 

Dat proces is nooit af. Hoe duidelijker mijn grenzen, hoe sterker mijn vrijheid. Leven in vrijheid, betekent het begrenzen van wat je voor jezelf wilt en wat je aan anderen wilt geven, of met anderen wilt delen. 

Moeten of willen

Vrijheid verwerven is een levenslang proces waarin de grenzen aan wat je wilt en niet wilt, steeds duidelijker worden. Authentieke keuzes maken. Niet langer doen wat anderen ook doen, of omdat anderen vinden dat jij het verplicht bent, of omdat het zogenaamd “Normaal” is. 

Het is geen simpel proces, maar wat helpt is stoppen met het gebruik van het werkwoord “Moeten”. Gebruik in plaats daarvan alleen nog de werkwoorden: willen en mogen. Dus niet: “Ik moet werken”, maar “Ik wil of ik mag werken”. Niet: “Ik moet op tijd zijn.”, maar ik wil op tijd zijn.” Dan ontdek je dat het allemaal keuzes zijn.

Ik wil het toelichten met een praktijkvoorbeeld uit mijn leven. 

Emigreren

Ook ik houd van de zomer en van de zee. Het Nederlandse klimaat is voor mij echter te nat en te koud. De zomer is ook te kort. Ik wilde daarom zo graag ergens aan de Middellandse zee wonen. 

Maar moest ik niet besluiten in Nederland te blijven? Er was immers de zorg voor mijn moeder en zou ik mijn drie kinderen en twee kleinkinderen wel genoeg zien en zij mij? Ik heb diep, diep getwijfeld en het tien a vijftien jaar uitgesteld. 

Mijn moeder twijfelde wel eens, als ik haar vroeg naar wat ze van mijn wens vond, maar ze bleef het okay vinden. Volg je hart zei ze, ik snap het. Dat waren vast de momenten dat haar geweten sprak? Dat haar scheidsrechter een keuze maakte. 

Vrijheid vinden

Doe jij echt wat je wilt? Het is zomer en warm. Het is vakantie dus je hebt volop zomertijd. Tijd om jouw vrijheid te vinden. Dit is de beste tijd om eens met jezelf door te nemen wat je allemaal doet en welke van die dingen je doet omdat je het echt wilt en welke dingen je weliswaar doet, maar eigenlijk helemaal niet wilt. Ga daar iets aan veranderen zou ik zeggen!

Vrijheid ontwikkelt

Ik wilde emigreren en woon nu letterlijk in het midden van de Middellandse zee. Ik reis af en toe naar Nederland en mijn kinderen komen naar mij toe. 

Mijn vrijheid ontwikkelt en morgen……,  dan word ik wakker en weet waarschijnlijk niet welke dag van de week het is, gewoon omdat ik dat niet wil. 


© TrefMij juli 2020

No comments:

Post a Comment

COMMENTS TO: trefmij@gmail.com