22 July 2020

Het goede voorbeeld


Stam terrasje

Het is een uurtje of half elf en de zon is al flink op dreef. Ik ben op mijn heerlijke stam terrasje. Een lekker ijskoud biertje voor mijn neus, als aanloop naar nummer twee. In deze warmte is zo`n gouden rakker niet te versmaden. De verleiding en de verslaving, daar moest ik maar eens wat over schrijven bedacht ik mij net.

Te zwaar

Dan valt mijn oog op een moeder en haar zoon die druk pratend de straat oversteken. Ze lopen richting het terras. Mama is 30 of een beetje meer. In elk geval heeft ze wat meer kilo`s. Een beetje te zwaar. Het jochie van een jaar of 8 a 10, sjokt gedwee achter haar aan. Ook hij is flink aan de maat voor zijn leeftijd. 

Maar goed, het gaat mij ook niet aan. Bovendien viel mijn oog ook niet om die reden op het stel, want hier op Malta is ongeveer 80% van de mensen te zwaar. En weet je, ik hoor de mensen het hier zelf zeggen. Ik bevestig het slechts.  

Zoetigheid

Nee, het stel trok mijn aandacht omdat het jochie overduidelijk iets wilde hebben van die bar. Ik versta geen woord van hun gesprek, maar wel proef ik de sfeer.... Het manneke is een dwingeland. Mama laat haar knulletje zuchtend naar binnen. 

De knul heeft nu duidelijk de leiding en ik ben benieuwd hoe dit verder gaat. Ik denk daar over na en bedenk me dat hij daar hoogst waarschijnlijk iets zoets gaat uitzoeken. De Maltezers zijn dol op zoetigheid.

Mama gaat achter hem aan de bar binnen. Mijn blikken dwalen af. Ik laat het gaan en neem nog een slok van mijn inmiddels zo juist gearriveerde tweede biertje. 

Even later komen mama en haar kroost weer naar buiten. .... Het jochie lurkt al lopend aan een flesje Cola. Hij lijkt haast te hebben en ineens begrijp ik waarom. Mama versnelt haar tred en pakt behendig het flesje Cola van haar zoon af. Ze drinkt het in een teug leeg..... 

Oordelen

Dit tafereeltje gaf mij de indruk dat mama een half flesje Coca Cola wel genoeg vond voor haar zoon en zij dan wel de andere helft lustte. Mama wilde het goede voorbeeld geven. Of zou misschien een flesje water tegen de dorst een verstandigere keuze zijn geweest……?

Maar ach wie ben ik, met mijn 1 meter 90 en 72 kilo, om te oordelen over anderen, want nu mijn tweede biertje al weer halverwege is, denk ik aan nog eentje, om het af te leren. 

Inderdaad, ga eens schrijven over verleiding en verslaving, spreek ik mijzelf vermanend toe.© Juli 2020 TrefMij

No comments:

Post a Comment

COMMENTS TO: trefmij@gmail.com