31 May 2021

Solidariteit

 Click for English version

Het was op een nogal druk terrasje dat iemand mij vroeg of ik de tafel met hem wilde delen. Hij voegde er aan toe of ik wilde dat hij een mondkapje zou dragen. Ik was direct heel nieuwsgierig en zei: “Vergeet dat mondkapje, ga zitten en leg mij alsjeblieft uit waarom je dat vraagt.”

Hij ging zitten en begon te vertellen: “Ik ben gevaccineerd en weet daarom niet zeker of ik corona heb. Ook weet ik niet of jij bent gevaccineerd en dat gaat mij ook niks aan. Ik wil je alleen niet besmetten.” Ik was blij verrast en bood hem een drankje aan. We bestelden een biertje.

“Geloof jij in de werking van die mondkapjes?”: vroeg ik hem. “Ach weet je?” ging hij verder: “De geleerden rollebolden over de straat over de effectiviteit en niemand wist het. Het is ons uiteindelijk verkocht onder het mom dat het niet zo zeer jezelf zou beschermen, maar vooral zou bijdragen aan het voorkomen dat je anderen besmet. En weet je wat ik nou zo mooi vind?”: zei hij met opgeheven armen: “Ook de tegenstanders waren doorgaans solidair, al was het maar om een bekeuring te voorkomen. Er was dat gevoel dat wij alleen samen corona er onder zouden krijgen. Fantastisch toch?”

“En weet je wat ik ook zo geweldig vind? Dat iedereen vrijwillig zijn/haar eigen keuze heeft mogen maken om wel of niet beschermd te willen zijn tegen de mogelijke excessen die zich kunnen manifesteren als je corona oploopt. Respect voor de vrije wil en zelfbeschikking van het individu. Dat is toch essentieel?”

Ik zat met stijgende verbazing en plezier naar hem te luisteren en hij ging verder: “Het wachten is op het moment dat iedereen die dat wil is gevaccineerd. Dan hoeft niemand meer mondkapjes te dragen. Zo ver is het nog niet. En omdat ik gevaccineerd ben, kan ik corona hebben zonder dat ik het merk en kan ik dus mensen besmetten die nog niet de kans hebben gehad zich te beschermen. Vandaar mijn vraag aan jou of je wilt dat ik een mondkapje draag." 

"Wat zal ik blij zijn als straks alle overige maatregelen ook worden beëindigd. Geen vaccinatiebewijs, niet hoeven te bewijzen dat ik gezond ben en als ik me ziek voel blijf ik thuis. Terug naar het normale normaal wil ik.” Wij hieven ons biertje en zeiden: “Laten wij daar op drinken.”

Plotseling opende ik mijn ogen en dacht: “Een gevaccineerd persoon die mij vraagt of ik wil dat hij een mondkapje draagt; wow, dat is nog eens solidariteit! En terug naar het normale normaal. Kan dat nog?”

Al wakker wordend vroeg ik mij af: “Was dit een nachtmerrie, of was het een was-het-maar-waar droom……..?”

 

© TrefMij mei 2021


No comments:

Post a Comment

COMMENTS TO: trefmij@gmail.com