19 June 2020

Mijn nieuwe normaal


Zou jij niet, net als ik, het liefst alles wat kwetsbaar is willen beschermen en behoeden tegen onnodige risico's? Een vogeltje dat uit het nest valt en dreigt te verhongeren, of wat te denken van een nest met jonge hondjes of pluizige jonge katjes?

We zijn zorgzaam. We willen elkaar beschermen. Vooral de zwakkeren zoals ouderen en kinderen. De verzorgingstehuizen met dranghekken er voor en de scholen dicht. Deze zorgzaamheid is inmiddels doorgeslagen in betutteling die bovendien vaak ook nog tamelijk onlogisch en tegenstrijdig is. In de trein met een mondkapje, in de taxi zonder. In de buitenlucht is het risico om besmet te raken buitengewoon klein, maar we moeten toch ook buiten 1,5 meter afstand houden van elkaar. Tijdens de demonstratie in Amsterdam lukte die 1,5 meter geenszins en jawel 1 persoon is besmet geraakt. De vluchtelingenkampen met honderd duizenden mensen hutje mutje op elkaar en er is geen virus uitbraak. Wat raar hè......?

De maatregelen stapelen zich op en de samenhang en logica neemt af. Ook lijken de maatregelen steeds minder toegevoegde waarde te krijgen en we gaan ook inzien dat we meer schade aan het veroorzaken zijn dan dat we aan het voorkomen zijn. uiteindelijk is het resultaat dat het draagvlak voor de maatregelen inboet. Ik ben er in elk geval helemaal klaar mee. Van meet af aan had ik een andere aanpak voor ogen.

Het nieuwe normaal

Mijn aanpak in het nieuwe normaal is even simpel als doeltreffend. Iedereen die niet het risico wil lopen besmet te worden kan het volgende doen:
 • thuis blijven 
 • ramen en deuren zoveel mogelijk dichthouden
 • mondkapje dragen 
 • 1,5 meter afstand houden (geen seks, niet kussen, niet knuffelen enz.)
 • constant handen wassen
Het is maar voor even. Tot dat er een vaccin is of pilletje. Misschien een jaartje. Is dat te veel gevraagd? 

Het oude normaal

Degenen die niet bang zijn, kunnen het oude normaal aanhouden. Zij nemen misschien wel een risico. Ja misschien, want er is niet eenduidig vastgesteld op welke manier we de grootste kans hebben om besmet te worden. Maar goed een risico nemen is een vrije keuze. Of beter gezegd, dat was een vrije keuze, want degene die nu verplicht beschermd worden, hebben geen andere keus.

Het voordeel is dat deze moedige mensen gewoon aan het werk kunnen, waardoor we niet de hele economie verwoesten zoals dat nu gebeurt.

En als ik besmet word dan is dat zo. Ik ben er niet bang voor en ik wil er niet mijn hele leven voor op zijn kop zetten. Maar dat doen inmiddels anderen wel voor mij. Alle angsthazen beperken mij in mijn gaan en staan. En angst is, zoals we best wel weten, een slechte raadgever. En wat schets de verbazing: de raadgevers zijn bang. Van overheidswege wordt het vuurtje onder onze al niet aflatende hang naar controle en veiligheid flink opgestookt. En er wordt grootschalig en blindelings achteraan gehobbeld. Er wordt vanuit gegaan dat de wereld maakbaar is. Alles in modellen en structuren. Regeltjes, regeltjes en nog eens regeltjes, .......... bang, banger, paniek. 

En als je daar nou eens afstand van neemt, rustig achterover gaat zitten en het gadeslaat? Wat zie je dan? ....... tja, daar zit je dan, de hele dag rekening te houden met bange mensen en die bange mensen houden geen rekening met jou.

Wat een wereld, ik haal mijn schouders maar op en zal er doorheen komen. Ik doe mijn mondkapje op die al 3 maanden oud is en nog nooit gewassen. € 0,95 wilde ik er nog net aan besteden om mij te gedragen en de bangeriken gerust te stellen. En ben ik een slechterik, omdat ik anderen probeer te besmetten? Ach, als je echt de slechteriken zoekt, moet je zijn bij diegenen die jou inmiddels al lange, lange tijd hebben besmet met het angstvirus.

O, en nog eens wat.... ik was mijn handen niet meer of minder dan voorheen. Ik geef iedereen een hand die dat ook wil. Ik kus en knuffel, waar het maar mogelijk is. Gelukkig zijn er nog veel van die lotgenoten. Heerlijk, samen met de stoutmoedigen.

Kom op, word niet langer nog banger en banger
Wees kloek en bezonnen, loop niet in het rijtje

Blijf kussen en knuffelen, heb nooit minder seks
Loop niet aan een lijntje en houd een dappere koers
Vertrouw op het leven en laat de controle los

Zorg voor het uit het nest gevallen vogeltje
Streel de pluizige kittens en jonge hondjes
En vergeet niet ook te zorgen voor de stoutmoedigen


© TrefMij / June 2020 

2 comments:

 1. Wij laten ons niet gek maken door mogelijk goedbedoelde, maar niet altijd effectieve maatregelen, die de controlezucht van de overheid in de kaart spelen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Dat lijkt mij het beste vertrekpunt!!

   Je eigen koers varen en onafhankelijk zijn en blijven......

   Delete

COMMENTS TO: trefmij@gmail.com