22 January 2023

Leven in het moment

Hier en nu

De volgende zin schreef ik weliswaar zelf, maar het zou ook een citaat kunnen zijn:

Ons leven speelt zich af waar we op een gegeven moment zijn. Daar gebeurt het, want daar zijn we. Ons verleden is voorbij, onze toekomst is een mogelijkheid die aanstaande is. Dus leef hier en nu ……” Eenvoudig toch, maar hoe doe je dat dan? 

In de wereld van mindfulness vind je daar talloze concrete suggesties over. Wij kennen vast allemaal onze eigen voorbeelden. Voor mij zijn de belangrijkste voorbeelden in willekeurige volgorde:
 • lachen / blij zijn
 • mediteren / exclusieve tijd voor mezelf maken
 • overbodige spullen weggooien
 • dankbaar zijn
 • mezelf en anderen vergeven
 • mensen ontmoeten
 • minder belang hechten aan resultaten
 • mijn gedachten niet helemaal stil maken
 • beseffen dat ik niet mijn gedachten ben
 • rustig en bewust ademen
 • één ding tegelijk doen
 • minder en langzaam eten
 • luisteren naar leuke muziek (muziek verbindt met anderen)
 • tijd in de natuur spenderen, alleen en met anderen
Als ik op deze manier leef ben ik bewuster van mijzelf en de belangrijkste voordelige effecten daarvan zijn:
 • gesprekken met andere mensen zijn betekenisvoller en leuker
 • de wereld voelt als een speeltuin / ik kan me als kind voelen
 • ik kom er gemakkelijker achter wat me dwars zit
 • ik pieker minder
 • ik kan beter relativeren
 • ik kan makkelijker fouten toegeven
 • Ik voel me minder aangetrokken tot vormen van entertainment zoals T.V. gamen. Spelletjes, of al dan niet nutteloos al mijn online tijdlijnen afstruinen
 • voedsel smaakt me beter en ik eet minder
 • grote projecten lijken makkelijker
 • deadlines zijn minder overweldigend
Dat zijn echt fantastische voordelen. Leven in het moment is een aanrader en het lijkt zo makkelijk. ik zeg: “het lijkt”……

Verleden en toekomst

….. net als iedereen ben ik gevormd door het verleden waaruit ik concrete pijn en twijfels met me meedraag en ook heb ik een toekomst waarin ik onzekerheden ervaar. Ach, wie kent het niet? Het maakt het lastiger om bewust of onbewust in het moment te (blijven) leven. Soms meer dan anders, maar gelukkig ken ik veel momenten waarin het verleden en de toekomst niet bewust in mijn gedachten zijn en dus geen directe invloed hebben op het moment. Dat zijn de momenten waarop ik mij gelukkig voel.

Naar mate ik ouder word, begrijp ik steeds beter welke invloed mijn verleden en toekomst op mij hebben. Ik leerde bijvoorbeeld begrijpen waarom ik:
 • bepaalde opvattingen heb
 • dingen wel of niet wil / waarom ik bepaalde keuzes maak
 • ergens boos om word, terwijl een ander het niets kan schelen, of andersom
 • mij afvraag hoelang zal, of wil ik nog leven
 • nadenk over wat ik nog wil en kan gedurende mijn leven
 • mij afvraag wat ik nog met wie wil bespreken
 • enzovoort
Het is een levenslang proces waarin ik mijn krachten en zwaktes steeds beter leer kennen en er mijn voordeel mee doe. Dit proces wordt versterkt en versneld doordat ik er steeds meer over ben gaan spreken met vrienden. Ik ben dat door de jaren heen steeds makkelijker gaan vinden. Het uitwisselen van elkaars persoonlijke ervaringen en het elkaar confronteren met gevoeligheden, schept niet alleen een band, maar is ook zeer leerzaam.

Zo spreek ik regelmatig met mijn vriend Cees uit Gouda, samen opzoek naar levenswijsheden en levenslessen. Heerlijk die gesprekken, hij is een echte vriend. En als laatste, maar niet als minste vinden mijn verloofde Szilvia en ik onze weg in dit levenslange ontwikkelingsproces en komen wij steeds dichter bij ons zelf en bij elkaar. Ook reizen Szilvia en ik samen en ervaren vooral die momenten als verbindend. Wij zijn dan dus letterlijk en figuurlijk samen onderweg.

Tot slot

Ik ervaar de voordelen van het leven in het moment en begrijp en accepteer dat dat niet altijd vanzelfsprekend, of makkelijk is. Leven in het moment betekent niet mijn verleden en toekomst ontkennen, of er niet over nadenken. Nee, ik kan juist steeds beter en langer leven in het moment door verleden en toekomst in het leven te betrekken en te begrijpen. Zodoende kan ik vrede met het verleden sluiten en leer ik mij berusten in mijn toekomst.

Wie wil reageren kan dat doen op info@trefmij.nl


TrefMij – januari 2023 / auteur Markant 

No comments:

Post a Comment

COMMENTS TO: trefmij@gmail.com