16 July 2019

Minimalisme


Als je de betekenis van het woord “Minimalisme” opzoekt, vind je er talloze. Van kunstrichting tot politieke houding en van een poging om de dingen tot hun eenvoudigste vorm, karakter, of functie te herleiden tot een sobere woonstijl. 

Levenswijze

Minimalisme bestaat ook als een levenswijze, of filosofie. Een eenduidige definitie daarvoor heb ik ook niet kunnen vinden. Ik denk dat dat komt doordat minimalisme als levenswijze geen standaard invulling heeft, maar meer een zeer persoonlijk bewustwordingsproces is.  
Er is een groeiende groep mensen die zich bewust wordt van overproductie en overconsumptie, van vervuiling en uitputting van onze planeet. Maar wie kent niet het gevoel dat je niet zou weten wat je daar als individu aan zou kunnen doen of veranderen. Ook ik had dat gevoel en heb het nog wel eens. 

Toch merk ik dat in de loop van de jaren de bewustwording sterker wordt. Niet alleen bij mijzelf, maar ook bij mensen om mij heen. Er moet iets veranderen en er is iets aan het veranderen. Wij worden ons bewust van onze rol in vervuiling en uitputting van de Aarde, van klimaatverandering met alle samenhangende gevolgen. Wij begrijpen de complexe samenhang tussen alle levensvormen en wij weten hoe wij die verstoren en die soms zelfs al hebben vernietigd. Ja, alleen mensen doen dat, of kan jij mij een voorbeeld geven van een plant of een dier die dingen doen die de planeet in gevaar brengen? 

Verantwoordelijkheid

Alleen mensen doen dat en dat maakt ons verantwoordelijk. Bovendien zien wij onszelf graag als de soort met de grootste intelligentie. Als dat zo is, zijn wij dus dubbel verantwoordelijk. Wij moeten echt zuiniger zijn op deze planeet. Het is voorlopig de enige plek waar wij kunnen bestaan. Hier zullen wij het moeten rooien, samen met alle andere levensvormen. En het heeft geen pas om naar bijvoorbeeld Mars uit te wijken, omdat wij de aarde opgebruikt hebben of onomkeerbaar beschadigd. 

Wij hebben geen exclusieve rechten op deze planeet. Wij hebben een grote verantwoordelijkheid naar onszelf, ons nageslacht, maar vooral ook naar alle andere levensvormen die deze planeet met ons delen. 

Het gaat er niet om of je een uitvinder bent van een batterij die 10 keer zolang meegaat, of dat jij kleine, individuele keuzes maakt. Het gaat er om dat de tijd om je af te vragen of jij er wat aan kan doen, allang voorbij is. Niet meer nadenken, maar doe iets! Eet minder vlees, koop 2e hands spullen, laat de auto vaker staan. Er is zoveel wat er toe doet als steeds meer mensen verstandige keuzes maken. Jij hoeft niet de planeet in je eentje te redden, maar we mogen wel van elkaar verwachten dat we meedoen. 

Mijn bijdrage

In de loop van de jaren ben ik mij meer en meer bewust geworden van mijn rol en mijn verantwoordelijkheid als gebruiker van de Aarde. Ik zag in dat ik mijn gedrag moest veranderen en heb een levenswijze ontwikkeld die gebaseerd is op 3 kernbegrippen.
  • Respect 
  • Bewustzijn
  • Reductie
Alle drie staan op zich zelf, maar vloeien ook voort uit elkaar. Vanuit respect kies ik er voor eenvoudig en bewust te leven en heb ik daardoor minder nodig en vervuil ik minder. 

Je mag mij daarom minimalist noemen. Maar het labeltje maakt mij niet uit. Het gaat om de bijdrage van zoveel mogelijk mensen die hun gedrag willen veranderen.

Jouw bijdrage

En hoe zit het met jou beste lezer? Ben jij je bewust van je verantwoordelijkheid en wat doe jij er mee? Laat mij weten wat jij doet, waar jij trots op bent en de dingen die je nog van plan bent. Maar laat me ook weten waar je nog twijfels hebt en nog niet weet hoe je het beter zou kunnen doen. Ik heb die twijfels ook en ben benieuwd naar wat je mij kunt adviseren. 

Ik ben heel benieuwd naar jouw mening en naar wat jij bijdraagt. 


© TrefMij juli 2019

No comments:

Post a Comment

COMMENTS TO: trefmij@gmail.com