19 March 2019

Een leugen of de waarheid


Leugen of waarheid

Vandaag wil ik uitleggen waarom een leugen ons isoleert en waarom de waarheid ons verbindt. Voor dat wij liegen maken we grofweg 3 belangrijke afwegingen.
  1. Wat schiet ik er mee op?
  2. Hoe groot is de kans dat ik word ontmaskerd?
  3. Wat gebeurt er als ik word ontmaskerd?

Dilemma

Maar hierbij ontstaat wel een dilemma. We willen namelijk zowel succes hebben als een goed mens zijn en dat gaat nou eenmaal niet altijd samen. De meeste mensen zullen vooral een goed mens willen zijn. Maar wat gebeurt er met ons als de beloning voor het hebben van succes meer waarde heeft dan het willen zijn van een goed mens? 

Dan is er een fors moreel dilemma, met het risico dat we foute keuzes gaan maken en slechte dingen gaan doen. Waarvan liegen misschien nog wel de minst onethische is. En het gevaar ligt op de loer dat eenmaal aan het liegen, het makkelijker wordt om steeds vaker te liegen en de leugens groter te maken. Het kan een zichzelf versterkend mechanisme worden. Een neerwaartse spiraal die je steeds meer isoleert van de mensen met wie je een relatie hebt.

Vooraf kunnen we nog bedenken dat we dat niet willen laten gebeuren, maar als we eenmaal in die spiraal terecht zijn gekomen, is het niet makkelijk om daar weer uit te komen. Het is van groot belang dat wij van jongs af aan verleidingen leren weerstaan. Niet eenvoudig in deze wereld van overdaad en schijnbaar onbegrensde mogelijkheden.

Leugentje om bestwil 

Maar als we nou eens niet liegen vanwege verlangen naar succes en acceptatie, maar alleen om een conflict te vermijden, of om de ander niet teleur te willen stellen? Is zo’n leugentje om bestwil wel aanvaardbaar, of begrijpelijk? De impact ervan lijkt misschien kleiner, maar hoe zit dat echt?

Stel: …… Je hebt een nogal jaloerse partner en om gedoe te voorkomen vertel je je partner dat een vergadering op je werk was uitgelopen, om te verklaren dat je later thuis kwam. In werkelijkheid echter kwam je onverwachts een oude liefde tegen waarmee je kort wat  bent gaan drinken om even bij te kletsen. Met zo’n leugentje om bestwil, voorkom je weliswaar een confrontatie, maar bescherm je de jaloerse kant van je partner en bescherm je de niet autonome kant van jezelf. Je omzeilt dus eigenlijk elkaars zwakte. 

Zou het niet veel beter zijn om de waarheid te vertellen? Natuurlijk kan dat spanning geven en kunnen er ruzies ontstaan. Maar juist die conflicten geven de partners een uitgelezen kans om zich te ontwikkelen. De een kan zijn autonomie en zelfrespect ontwikkelen, terwijl de ander kan gaan inzien dat hij/zij de oorzaak van jaloezie in zichzelf moeten zoeken en die niet op zijn partner zou moeten projecteren. 

Met het vermijden van de waarheid houden de partners de effecten van hun verschillen in stand en ontnemen zij zich de mogelijkheid om in hun relatie te groeien door zich sterker te verbinden.

De keuze

Ik heb gekozen voor de waarheid en dat kostte best wel veel tijd en vaak oefenen, maar dat is meer dan de moeite waard, zodra je ervaart hoe dicht de waarheid je bij de ander brengt. 

Wat kies jij?



© TrefMij 19 maart 2019

No comments:

Post a Comment

COMMENTS TO: trefmij@gmail.com