24 November 2021

2021 is het jaar van afscheid nemenDit jaar ben ik weinig of niet productief. Er komt niets uit mijn handen. Ik zwerf wat rond, ontmoet zelden mensen en de dagen lijken allemaal op elkaar.

“Ben je gelukkig?”: vroeg ik aan mijzelf. Ik realiseer mij dat ik een goed leven heb en dat ik mij gelukkig waan. Toch is er iets met dit jaar wat erg anders is dan andere jaren. Dit jaar is namelijk een jaar van afscheid nemen.

Afscheid van mijn jongere broer die overleden is, afscheid van mijn hartsvriendin Szilvia die naar elders is vertrokken, afscheid van een vriend op de Filipijnen die om kwam bij een ongeluk, afscheid van vrijheid en zelfbeschikking vanwege onze wereld die in de greep is van een controle oorlog en waardoor ik mogelijk ook afscheid moet nemen van familie en vrienden in Nederland en in andere landen waar ik graag kom, omdat ik hen niet meer mag bezoeken.

Maar ook afscheid van een krachtig lichaam dat onvermoeibaar leek, maar mij nu ondubbelzinnig gewaar laat worden dat de jaren dubbel tellen. Er is ook een heel vreemd afscheid, namelijk het afscheid van de toekomst. De toekomst wordt namelijk steeds kleiner. Het is zo vreemd om te lezen en te horen over dingen die ik niet meer zal meemaken, terwijl het zo logisch is dat het over die voor mij onhaalbare toekomst gaat.

Ik leef zo graag en ben zo blij. “Dan ben je toch gelukkig?”: vraag ik aan mijzelf. “Ja, ik ben gelukkig.”: is het antwoord op die vraag. Wel stelt dit jaar mij op de proef, door al die keren van afscheid nemen! 

Gelukkig voel ik nog steeds in elke zonsopkomst de prikkel en het verlangen om er weer iets van te maken die dag. Het is momenteel dan weliswaar weinig of niks, maar dat gun ik mijzelf te mogen.


© TrefMij November 2021

No comments:

Post a Comment

COMMENTS TO: trefmij@gmail.com